In elk land een andere stropdas

De stropdassenmode is in elk land anders. Zo verschilt de Europese mode van de Amerikaanse en Aziatische mode, maar ook binnen een land zijn verschillen aanwijsbaar. Deze verschillen hebben alles te maken met de cultuur van een land. Ook zien we dat klimaat en uiteraard de heersende mode een grote invloed uitoefent.

De stropdas in Europa

In Europa hebben we de Italiaanse trend van 'skinny ties' overgenomen. Italianen zijn er dol op en dragen deze smalle dassen ook graag overdag, gecombineerd  met een casual outfit. Nederlanders zijn met name gek op kleuren. Heldere kleuren, maar wel gecombineerd met een rustig dessin. Duitsers en Engelsen zijn weer liefhebber van sombere kleuren als bordeaux en donkerblauw, maar dan wel weer gecombineerd met een druk dessin.

Amerikaanse stropdassen

Ook in Amerika zijn ze gek op stropdassen. Juist in mindere economische tijden zien we weer een herwaardering van de stropdas. Het is belangrijk professioneel en verzorgd voor de dag te komen, zodat je je baan niet kwijt raakt, of zodat je juist in aanmerking komt voor die ene begeerde job.
Typisch in Amerika zijn de strepen op de stropdas. Deze lopen van linksboven naar rechtsonder, het zijn zogenaamde 'dalende strepen'. Terwijl wij in Europa juist stijgende, opwaartse strepen in onze dessins verwerkt hebben. Niemand weet waar dit vandaan komt, een opgelost, mysterieus feit.
De Amerikaanse dassen zijn gemiddeld een centimeter breder dan zijn Europese broertje.

Aziatische stropdassen

Aziaten gaan nog een stapje verder dan de Amerikanen wat breedte betreft. Een stropdas met een breedte van 9,5 cm is geen uitzondering. Aziaten houden ook van dunnere stropdassen. De voering die in de stropdassen verwerkt is, is soms wel de helft dunner ten op zichte van wat wij gewend zijn. De dessins zijn druk, druk en nog eens druk. Met een effen stropdas hoef je in Azië niet aan te komen. Terwijl wij Nederlanders juist veel effen stropdassen in onze kast hebben hangen.

Stropdassen in Afrika

Hoe warmer, hoe minder stropdassen er worden gedragen. Dat gaat inderdaad op in Nederland, als er een hittegolf in het land is. Maar niet in Afrika. Het is juist in Afrika bij veel beroepen en gelegenheden heel gebruikelijk om een stropdas te dragen. Misschien zelfs nog wel meer dan wij Nederlanders gewend zijn.

Reacties