Hoe draag je een stropdas?

Je leest dit artikel omdat je nog nooit eerder een stropdas hebt gedragen en je benieuwd bent naar waar je op moet letten bij het dragen van een das. Wat is de juiste stropdassen lengte? Hoe knoop je een stropdas? Welke combinaties kun je het beste maken? Lees snel verder, wij brengen je de allerbeste tips.

Stropdas knopen

De populairste stropdassenknopen zijn de Windsor en de Four in Hand. Van de Windsor knoop bestaan twee varianten: de dubbele Windsor (ook wel gewoon Windsor genoemd) en de halve Windsor (ook enkele Windsor genoemd). Wil je graag voor een volle, aanwezige knoop gaan? Kies dan voor de dubbele Windsor. Daarmee heb je ook gelijk de moeilijkste knoop te pakken. Een perfecte beginnersknoop is de Four in Hand. Een relatief eenvoudige knoop, perfect voor gebreide stropdassen en smalle stropdassen. Oefen liefst eerst met een oude of goedkope stropdas om je nieuwe stropdas netjes te houden.

De juiste stropdassen lengte


Je wilt niet dat je stropdas te kort of juist te lang geknoopt is. Wat is nu de ideale lengte? De juiste lengte is dat de stropdas na het knopen de bovenkant van je tailleband of riem licht moet aantikken. Zorg ervoor dat je goed rechtop staat, om de juiste lengte te beoordelen.

Welke stropdas kies je?

Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak maar ook van de gelegenheid waarvoor je de das nodig hebt. Ga je naar een bruiloft, kies dan voor een uitbundige, kleurrijke stropdas. Ga je naar een begrafenis, kies dan voor een donkerblauwe of zwarte stropdas. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan is een blauwe of rode stropdas een goede keuze.
Een smalle stropdas geeft je look een trendy accent. Met een gebreide stropdas geef je je outfit een casual touch. Een brede stropdas staat wat conservatiever, een ideale keuze voor op de werkvloer. Overigens hebben veel bedrijven ook stropdassen met logo voor hun werknemers, dan heb je natuurlijk geen keuze.

Welke lengte stropdas kies je?

Voor de gemiddelde man is een stropdas met een lengte van 148 cm tot 150 cm prima. Ben je langer dan gemiddeld of heb je een fors postuur dan kun je beter een stropdas kopen met een lengte van 165 cm. Kijk dus goed uit voordat je een stropdas op internet koopt, voordat je het weet heb je een te korte stropdas in huis die je weer terug zult moeten sturen.

Steek een pochet in je borstzak!

Bij formele gelegenheden is het leuk een pochet in je borstzak te dragen. Je kunt een pochet kiezen in de kleur van je stropdas, maar je kunt het pochet ook afstemmen op de kleur van je overhemd. Staat er white tie of black tie op je uitnodiging, kies dan ook altijd voor een pochet om je kostuum compleet te maken.

Manchetknopen

Met een paar manchetknopen geef je op een subtiele manier een mooie persoonlijke touch aan je outfit. Kies een paar manchetknopen in de kleur van je stropdas voor een mooie balans in je outfit.

Reacties