3 gouden tips bij het matchen van je overhemd en je stropdas

Het is toch nog steeds een vaak voorkomend probleem bij het kiezen van de juiste stropdas en het passende overhemd. Welke kleur stropdas mag nou wel op mijn donkerblauwe overhemd gedragen worden en welke absoluut niet? Als ik een gestreept overhemd draag mag ik dan wel een gestreepte stropdas dragen?

Deze vragen stel je jezelf nou altijd net de dag voordat je die belangrijke afspraak hebt. Ook al zijn de (ongeschreven) regels wat versoepeld wat betreft ‘zakelijke overhemden’, je wilt wel een goede indruk maken. De volgende regels moeten je helpen bij het vinden van de juiste combinatie (pak), overhemd en stropdas.

1. Kleuren

De perfecte kleurcombinatie komt erop neer dat je niet volledig moet wegvallen in de saaiheid van je kleding, maar je moet natuurlijk ook niet als een clown aankomen op kantoor. Om hierbij ook een passende stropdas te vinden kan ook een kleurenwiel goed helpen. Hieruit kun je snel zien welke kleuren(soorten) complementerend, contrasterend of hetzelfde zijn. Zo zijn tegenovergestelde kleuren complementerend, zijn kleuren drie vakken van elkaar verwijderd contrasterend en aan elkaar gelegen kleuren hetzelfde (in kleursoort). Het makkelijkst is het om contrasterende kleuren bij elkaar te dragen. Complementerende kleuren bij elkaar matchen is vaak een risico omdat dit erg opvalt. Uiteindelijk zul je een beetje moeten experimenteren met kleuren om er niet te saai uit te zien, maar ook niet te fleurig. Er is één regel die geen uitzondering betreft en dat is dat de kleur van je stropdas altijd donkerder moet zijn dat de kleur van je overhemd.

2. Patronen

Allereerst moet onthouden worden dat je altijd patronen met niet-patronen of kleine met grote patronen moet combineren. Dit houdt in dat wanneer je overhemd bijvoorbeeld smalle verticale strepen heeft, dat je stropdas dan dikke diagonale strepen heeft. Wanneer de patronen verschillend zijn moet de grootte van beide patronen wel overeenkomen.

3. Hou het eenvoudig of hou je aan de regels


Uiteindelijk kun je het je zelf heel makkelijk maken door makkelijk kleuren te pakken zoals lichtblauw en dan de stropdas er een beetje uit te laten springen met bijvoorbeeld donkerrood. Natuurlijk is het ook leuk om een beetje te experimenteren als je je maar aan de regels houdt en laat iemand je helpen met het beoordelen van je ‘creaties’. Kijk eens naar de enorme variëteit in overhemden, bijvoorbeeld in kleur, maar ook een extra lang overhemd.

Reacties