Soorten stropdassen

Je gaat naar een herenmodezaak en trekt een mooie stropdas uit het schap. Waarschijnlijk kijk je alleen naar de kleur en het dessin. Als die twee goed zijn zit je gebeiteld. Toch? Gedeeltelijk waar. Maar er zijn zo veel soorten stropdassen. En dat is dan weer handig als je een keuze uit een groot aantal dassen moet maken. Daarom hierbij alle soorten stropdassen op een rij:

  • Zijden stropdassen
Zeker in de betere herenmodezaak zullen alle stropdassen van zijde zijn. Zijde is een hoogwaardig natuurlijk materiaal, verkregen door de zijdedraden die de zijderups voortbrengt. Voor een stropdas zijn minimaal 110 zijden rupsen nodig.

  • Polyester stropdassen

Polyester is een synthetische vezel. Polyester heeft een minder rijke uitstraling dan zijde. Polyester stropdassen daarentegen zijn wel makkelijker te reinigen dan zijden stropdassen.

  • Custom made stropdassen


Heb je voor je club of vereniging een stropdas nodig? Meestal wil je dan je logo in de stropdas verwerkt hebben. In een herenmodezaak zul je een dergelijke das uiteraard niet vinden. Maar er zijn wel veel mogelijkheden om custom stropdassen te maken, getuige dit filmpje van youtube: stropdassen met logo.

  • Seven fold dassen

Een seven fold das bestaat uit 1 stuk zijde, die op een ingenieuze manier dat een stropdas is 'gevouwen'. Daardoor is er in een seven fold stropdas meer zijde verwerkt dan in een normale das. Een seven fold stropdas is dan ook duurder in aanschaf.

  • Jacuard geweven stropdassen

Tegenwoordig zijn vrijwel alle stropdassen jacquard geweven. Dit houdt in dat de weefdraden het dessin van de stropdas definieren. Het dessin is echt in de stof meegeweven.
  • Printed stropdassen
De tegenhanger van de jacquard geweven stropdas is de printed stropdas. Hierbij wordt de zijde of het polyester eerst bedrukt, waarna de stropdas geconfectioneerd wordt. Deze methode was vooral vroeger erg populair. Ook nu nog wordt hij toegepast, bijvoorbeeld als een ingewikkeld full colour logo of zelfs een foto in de stropdas verwerkt moet worden. Een jacquard geweven stropdas kan een dergelijke fijne definitie nooit bereiken. 

  • Veiligheidsstropdassen


Een veiligheidsstropdas zul je meestal niet in de winkel tegenkomen. Maar bij de betere stropdassenzaak kun je hem wel bestellen. Een veiligheidsdas wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of bij beveiligingsbedrijven. De stropdas is voorzien van een klip, die je aan de boord van je overhemd kunt bevestigen. Als iemand aan de stropdas trekt, raakt hij direkt los. Naast deze clipstropdassen bestaan er ook ritsstropdassen. Ook deze ritssluiting zorgt ervoor dat als er aan de stropdas getrokken wordt, hij direct loslaat. Het nadeel bij een clipstropdas is, is dat hij voor iedereen even lang is. Hij kan niet korter of langer 'geknoopt' worden, want hij is al voorgeknoopt. Bij een ritsstropdas ligt dit anders.

Reacties