Een vlinderdas dragen

Draag je wel eens een vlinderdas? Bijvoorbeeld op een gala of chique diner? Graag vertellen we je de ins en outs over de vlinderdas.

Benaming
Een vlinderdas, vlinderstrik, strik...het is eigenlijk allemaal dezelfde benaming voor dezelfde accessoire. Een strik is een lang 'lint' geknoopt om de hals zodat er een strik ontstaat. Je hebt voorgeknoopte strikken en strikken die nog geknoopt moeten worden. Strikken die nog geknoopt moeten worden, worden ook wel zelfstrikker genoemd.

De geschiedenis van de vlinderdas.
Een vlinderdas en stropdas hebben beide dezelfde afkomst. Napoleon liet zijn soldaten een halsdoek dragen, de modegevoelige Napoleon vond dit zijn soldaten zo goed staan dat hij zelf een shawl op een bepaalde wijze om zijn hals ging knopen. Daar was de eerste 'stropdas'. Door de jaren heen kwamen er vele variaties op deze shawl. Op een gegeven werd de shawl een lint, die tot een vlinderdas gestrikt kon worden. Of een lint die tot een stropdas gestrikt kon worden.

De gelegenheden voor het dragen van een vlinderdas
Een vlinderdas wordt bij chique gelegenheden gedragen, bij voorkeur gecombineerd met een smokingpak en smokinghemd. Bij gelegenheden als een gala, chique feesten (black tie/white tie), chique diners, opera's en theater komt een strik uitstekend tot zijn recht. Overdag wordt een vlinderdas niet zo vaak gedragen. Oudere mannen dragen een strik nog wel eens overdag, dan gaat het meestal niet om een zwarte strik, maar om een gekleurde strik met of zonder dessin.

Materiaal van de strik
Het beste kun je een strik van zijde aanschaffen. Zijde heeft een luxe uitstraling en geeft een mooie glans in het licht. Ook kan een strik van polyester gemaakt zijn. Draag je een strik regelmatig, bijvoorbeeld met een jaarclub? Dan kun je ook een polyester variant nemen. Deze zijn voordeliger in aanschaf en gemakkelijker te reinigen.

Reacties