De stropdas: functioneel of nutteloos?

Een stropdas is een nutteloze accessoire voor de man. Het ding houdt je niet warm, het zit meestal in de weg en kan alleen maar vies worden. Geen wonder dat de stropdas als eerste wordt afgedaan na een lange werkdag. Eigenlijk wel vreemd, dat de stropdas al zo'n 200 jaar zijn plaatsje heeft veroverd in de garderobe van de man. Waarom is dat eigenlijk?

Het sieraad van de man
De stropdas is een van de weinige sieraden van de man. Dat is misschien wel de belangrijkste redenen waarom de man geen afstand kan doen van de stropdas. Hoe geef je anders een beetje sjeu aan je outfit? Niets doet je saaie kantoorpak zo snel van stijl veranderen als een verassende stropdas. Hang 15 stropdassen in je kast, 5 overhemden en 2 pakken. De variaties die je kunt maken zijn eindeloos.

Het signaal van de stropdas

Daarnaast geeft dit vreemde kledinglapje een belangrijk signaal aan. De drager van een stropdas neemt zijn gesprekspartner serieus en komt als professioneel en verzorgd over. Mits de stropdas afgestemd is op de gelegenheid en mits de stropdas een goede knoop bevat.

De juiste das bij de juiste gelegenheid
Een stropdas vol met stripfiguren is geen goed idee tijdens een belangrijk overleg. Daarentegen is een stijve donkerblauwe stropdas met een oersaai dot-pattern tijdens een feestelijke gelegenheid evenmin een goed idee. De stropdas moet passen bij de situatie en bij de drager zelf. Hoe informeler de gelegenheid en hoe jonger de drager, hoe opvallender de stropdas mag zijn.

Verzorgde knoop = verzorgd uiterlijk
Al combineer je je stropdas nog zo goed. Een foute knoop verpest de boel. De knoop moet bij de persoon en das staan. In het algemeen geldt: hoe groter en langer de persoon, hoe voller de knoop. En vice versa. Hoe smaller de stropdas en hoe dunner de stropdassenstof, hoe smaller de knoop die gelegd moet worden.

De stropdas, het blijft een boeiende accessoire waar de meningen over verdeeld zijn. Zolang de grote Krawatten modehuizen hun heren op de catwalk uitdossen met stropdassen, is het laatste woord over deze accessoire nog niet gezegd.

Reacties